RUMELİ HİSARI VE AŞİYAN MÜZESİ


İçinizi ferahlatacak bir gezi planlıyorsanız Rumeli Hisarı ve Aşiyan Müzesi  tam da sizin düşündüğünüz gibi.

Gezinizi Rumeli Hisarı'ndan başlayarak sadece bir durak ötede bulunan Aşiyan Müzesi'nde noktalayabilirsiniz.

RUMELİ HİSARI

Ulaşım: Toplu taşıma ile Gümüşsuyun'dan geçen 42 T numaralı otobüsler ile Rumeli Hisarı durağında inerek rahatlıkla Hisar'a ulaşabilirsiniz. Kendi aracınız ile gelmeyi tercih ediyorsanız da Hisar'ın yanında bir otopark mevcut.

Giriş Ücreti: 10 TL . Müze kartınız varsa giriş ücretsiz.

Biletinizi almadan önce güvenlik içeriye yemek ve içecek ile girmek yasak diyerek çantanızı kontrol ediyor. Bu uygulama bence Hisar'ı temiz tutmak adına iyi bir yöntem.

Ayrıca görevliler burçlara çıkılmadığı yönünde sizlere uyarılarda bulunuyorlar.Zaten burçlara çıkılan merdivenlerin başı tahta kapılar ve çalılar ile kapatılmış durumda.
(Yan tarafta burçlara çıkılan merdivenin kapatılmış halini görmektesiniz)














Hisar'ın kapısından girdiğinizde İstanbul'un fethine katkıda bulunan döküm topları görebilirsiniz.





Hisar'a tırmanmaya başladığınızda ve banklara ulaştığınızda sizi efsane bir manzara karşılıyor.Bütün boğaz ayaklarınızın altındaymış gibi bir hisse kapılıyorsunuz.Bankta saatlerce oturup o nefis manzaraya doymaya çalışıyorsunuz fakat doyamıyorsunuz.Nefes almak için bence İstanbul'da ki en güzel noktalardan biri burası.
Bence Hisar'a tırmanmak yorucu değil ama siz yorulduysanız bu banklarda dinlenip daha yukarı tırmanmaya devam edebilirsiniz.

Eğer yunusların göç ettiği zamana denk gelirseniz onların da şovunu izleyebilirsiniz



Banklardan da yukarı çıktığınızda artık daha yukarı çıkamayacağınızı gösteren bir kapı ile karşılaşıyorsunuz. 














Bu kapıya ulaştığınızda bence kapının önündeki taşlara oturun ve ayaklarınızı boğazın sularına doğru uzatın.



İlkbaharda erguvan ağaçları Hisar'ı pembeye boyuyor ve manzara daha bir enfes oluyor. Bana sorarsanız buraya her mevsim gelmek çok güzel.

Adres:Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Cad. 34470 Sarıyer- İstanbul
Giriş Ücreti: 10 TL - Müze karta ücretsiz.
Açılış Saatleri: Nisan-Ekim 09:00 / Kasım-Mart 09:00
Kapanış Saatleri: Nisan- Ekim 19:00 / Kasım-Mart 17:00
*Çarşamba günleri tatildir.


AŞİYAN MÜZESİ

Hisar'dan çıkıp sadece bir duraklık mesafede bulunan  Tevfik Fikret'in 1906 - 1915 tarihleri arasında yaşadığı Aşiyan Müzesi'ne sahilin tadını çıkararak ulaşabilirsiniz.









Aşiyan durağının yanındaki yokuşu takip ederek 15 dakikalık kısa bir yolculuktan sonra müzenin merdivenlerine ulaşmış oluyorsunuz.











Merdivenlerin son basamağını tamamladığınızda sizi kendisine hayran bırakan bir manzara ile baş başasınız. Bu manzaradan kopup eve girmek epey bir zaman alıyor.



3 katlı şirin mi şirin bir ev burası. Girişte sizi yine bu evin sevimliliğinde bir görevli karşılıyor. Evi ziyaret etmenin ücretsiz olduğunu söylüyor ve sadece ayağımıza geçirdiğimiz galoşlar için önünde bulunan kutuya bozuk para atabileceğimizi söylüyor.Bununla da kalmayıp bütün gezi boyunca sizi müze hakkında bilgilendirecek bir yol arkadaşı tutuşturuyor elinize. Bu yol arkadaşı  sanki kolunuza giriyor,size evin en ince ayrıntılarını anlatıyor ve yol gösteriyor.

*Önemli bir not eklemem gerekirse evin içinde fotoğraf çekmek yasak.*













Evin birinci katı, Abdülhak Hamid'e ait kişisel eşyaların ve tablolarının bulunduğu odalara ve kadın şairlerimizden Nigar Hanım'ın eşyalarına ev sahipliği yapıyor.Evin üst katında Tevfik Fikret'in hayata gözlerini yumduğu yatak odası ve çalışma odası bulunuyor. En alt katta ise çamaşır odası ve mutfak bulunuyor. Ayrıca evin her tarafında Tevfik Fikret'e ait tablolar bulunmakta.


Aşiyan Müzesi'nden ayrılmadan önce Tevfik Fikret'in mezarını ziyaret etmeyi unutmayın.


Adres:Bebek Mahallesi, Aşiyan Yolu, 34342 Beşiktaş/İstanbul
Giriş Ücreti: Ücretsiz.
Açılış-Kapanış Saatleri: 09:00 - 16:00

*Görüş, soru ve önerilerinizi hiç çekinmeden yorum olarak bana ulaştırabilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede cevaplamaktan mutluluk duyacağım. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ROMA GEZİLECEK YERLER

SAFRANBOLU GEZİLECEK YERLER