KARİYE MÜZESİ VE FETHİYE MÜZESİ


KARİYE MÜZESİ


Kariye Müzesi'ne giden yolu küçüklüğümden beri hep çok sevmişimdir. Sağlı sollu eski,tahta evlerin komşuluk yaptığı bu yol hem çok nostaljik hem de çok romantik gelmiştir bana. Sizde Kariye Müzesi'ne giderken etrafınıza bakınmayı, Kariye Müzesi'nin çevresindeki eski sokaklara girmeyi unutmayın.





Fotoğraf çekmeye meraklıysanız, bu evler ve sokaklar sizin için ideal bir seçim olabilir. Müzeyi gezmeden önce Kariye'nin sokaklarında zaman geçirin.




Kariye Müzesi ilk önce Bizans'ta İsa'ya adanmış bir kilise yapısıdır. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonrada uzunca bir süre kilise olarak kalmıştır. Sultan II. Beyazıd devrinde kilise camiye çevrilmiştir ve yanına bir medrese eklenmiştir.




Kariye mozaikleri ile Bizans resim sanatının çok güzel örneklerini günümüze kadar taşımaktadır.
Dış bölümde İsa'nın hayatı, iç bölümde ise Meryem'i konu alır. Bütün bu resimler hikaye şeklinde ve olayların akış sırasına göre ilerlemektedir.
Meryem'in doğumu, Cebrail'in Meryem'e bir çocuğu olacağını haber vermesi gibi sahneler duvarlara işlenmiştir.






















Ayrıca binanın tavanında 12 melek tasviri de görülmektedir.











Kariye Müzesi'ni gezdikten sonra eğer acıktıysanız müzenin karşısında yemek yiyebileceğiniz ya da bir şeyler içerek nefes alabileceğiniz büfeler bulunmakta. En azından bir kahve için derim.

Ziyaret Bilgileri: 09.00 - 19.00 saatleri arası (yaz saati)
                            09.00 - 16.30 saatleri arası (kış saati)
Giriş Ücreti: 30 TL (Müze Karta Ücretsiz)
Adres: Dervişali  Mahallesi, Kariye Cami Sk. No:8 Fatih / İstanbul


FETHİYE MÜZESİ


Kariye Müzesi'ne kadar gelmişken 20 dakika yürüme mesafesinde bulunan Fethiye Müzesini de görün derim.

Yürürken etrafınıza dikkat edin yalnız. Kaldırım,yaya kültürü yok. Her an bir arabanın altında kalabilirsiniz. Ayrıca sürücüler tarafından hiç anlayış bulunmuyor maalesef.



Fethiye Müzesi ilk başta Hz. Meryem'e adanan bir kilise idi. Daha sonra Osmanlı Döneminde Sultan III. Murad kiliseyi camiye dönüştürülmüştür. Yapı 1845-1846 yılları arasında büyük onarım görmüştür.





Kubbe ve duvarları 14. yy. mozaikleri ile süslüdür. Apsiste Hz. İsa, Hz. Meryem ve Vaftizci Yahya'dan oluşan Deesis, Kubbeden ortada Hz. İsa, iç dilimlerde 12 Tevrat peygamberleri, tonozlarda ise Azizler ve Vaftiz sahnesi gösterilir.



Ziyaret Bilgileri: 15 Nisan - 25 Ekim tarihleri her gün: 09.00 - 19.00 arası
                            25 Ekim - 15 Nisan tarihleri her gün: 09.00 - 17.00 arası

Giriş Ücreti: 5 TL / Müze Karta ücretsiz.
Adres: Fethiye Caddesi, Çarşamba - Fatih - İstanbul

*Görüş, soru ve önerilerinizi hiç çekinmeden yorum olarak bana ulaştırabilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede cevaplamaktan mutluluk duyacağım. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RUMELİ HİSARI VE AŞİYAN MÜZESİ

ROMA GEZİLECEK YERLER

SAFRANBOLU GEZİLECEK YERLER