INTERRAİL İÇİN SCHENGEN VİZESİ ALMAK



Yurt dışına çıkarken bizi en çok geren konuların başında "ya vize çıkmazsa" düşüncesi geliyor. Bir yerde şöyle okumuştum; vize başvurusu yaparken sunacağınız belgeler eksiksiz ve düzenli olduğu takdirde vizenin çıkmaması için bir neden yok. Konsolosluğun bizden ne istediğini çok iyi anlamamız lazım. Onlara ülkelerinde turist olduğumuzu ve bir süre sonra yurdumuza döneceğimizi ispatlamamız lazım. Bir başka deyişle ben senin ülkende para harcayacağım, gezeceğim ve sonra ülkeme geri döneceğimi kanıtlamamız gerekiyor.

InterRail yapacak olanlar birçok ülkeye giriş-çıkış yapacakları için standart bir Schengen vizesine sahip olmalı. Bu vizeyi InterRail'ı başlatacak ve en uzun kalacağımız Schengen ülkesinden almalıyız. Araştırmalarım sonucunda Türkiye'ye en kolay vizeyi İtalya ve Polonya veriyormuş. İlk defa yurt dışına çıkıyorsanız bu iki ülkeyi tercih edebilirsiniz. Bir dip not daha eklemem gerekir ise eğer yeşil pasaportunuz varsa vize başvurusu yapmanıza gerek yok. Sadece bordo pasaportlu iseniz vizeye başvurmak zorundasınız.

Vize başvurusunu direk konsolosluğa giderek yapabileceğiniz gibi aracı kurumlardan da yapabilirsiniz. Aracı kurumlardan vize başvurusu yapmak daha garanti. Çünkü başvururken evraklarınızı kontrol ediyorlar ve eksiklerinizi tamamlamanızda ve yanlış bir şey varsa düzeltmeniz için yardımcı oluyorlar.

İtalya ve Almanya başvurusu için aracı kurum İDATA.
Adres:İnönü Mahallesi, Cumhuriyet Cd. No:123, 34373 Şişli/İstanbul
Telefon: 0850 460 8493
Web sitesi: https://www.idata.com.tr

İDATA'ya gitmeden mutlaka internet sitelerinden randevu alın. Randevuyu hemen ertesi güne vermedikleri için birkaç hafta önceden randevu almak istediğiniz tarih için siteye girin. Yoğunluktan dolayı dolu olabiliyor.

VİZE İÇİN BAŞVURU YERİ


Ben 31 Temmuz'da başlatacağım InterRail için 7 Haziran'da başvuru yapmıştım. Zaten erken ya da geç başvurmanız fark etmiyor. Dilekçede sunduğunuz tarihe göre vizeyi veriyorlar. Ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar iyi. Yoğunluğa göre başvurunuzun değerlendirme süresi uzayabilir.

İDATA için ödediğim fiyat: 237 TL

Başvurudan yaklaşık 10 gün sonra bana pasaportunuzu İDATA'dan teslim alabilirsiniz diye mesaj gelmişti. Ama bu süre dediğim gibi değişiklik gösterebilir. Bu mesajdan sonra İDATA'ya gelerek vize kararı ile birlikte pasaportunuzu teslim alabilirsiniz. En heyecanlısı da bu. Acaba vize çıktı mı? Kaç günlük vize çıktı? diye büyük bir heyecan yaşıyorsunuz. Kolay değil bir sürü emek var.

Şunu da belirtmem gerekir ki ben İDATA'ya gitmeden hayalimde, orada ki yetkililer ile karşılıklı bir masada oturacağımı, bana çay ikram edeceklerini falan sanmıştım. Hiç öyle değil. :) Banka gibi bir yer. Sıra numarası alıyorsunuz. Çok kalabalık zaten.Curcuna var içeride. Herkes eksik evraklarını tamamlamaya çalışıyor ya da düzeltmeler yapıyor.

Pasaportunuzu almaya geldiniz. Ne mutlu size ki vizeniz çıkmış. Pasaportu çantaya atmadan önce vizenin üzerinde yazılı olan bilgileri, özellikle vizenin geçerlilik tarihi, isim, soyisim gibi şeylerin doğruluğuna dikkat edin. Bazen talihsiz hatalar olabiliyor çünkü.

GEREKLİ BELGELER


Başvuru yaptığımda yeni mezundum. Herhangi bir işte çalışmıyordum. Belgeleri bu duruma göre toparladım. Genel olarak başta da belirtiğim gibi ne kadar çok belge ile o ülkeye turist olarak gitmek istediğinizi kanıtlamanız, vize alma şansınızı arttırıyor.

1) Pasaport ve 2 adet fotokopisi (pasaportun geçerlilik süresi ne kadar uzun olursa şansınız o kadar artıyor. Benim pasaportumun geçerlilik süresi 10 yıldı.)

2) 2 adet biometrik fotoğraf. Fotoğraf çektireceğiniz yere vize için olduğunu belirtin. Pasaport ve vize için istenen fotoğraf ayrı.

3) Vize harcı ve danışmanlık ücreti. Bu ücretleri İDATA'da ödüyorsunuz.

4)Schengen vizesi başvuru formu. Bu formu İDATA'nın sayfasından, gerekli evraklar kısmına girerek Schengen Başvuru formuna tıklayarak indirebilirsiniz.

5) Seyehat sağlık sigortası. Bu sigortayı sigorta şirketlerinden yapabileceğiniz gibi bankalarda da yaptırabilirsiniz. Ben İş Bankası'nda yaptırmıştım.

6) Vukuatlı nüfus kaydı. Bu belgeyi de size en yakın il ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden alabilirsiniz. Ayrıca E-Devlet şifreniz ile de nüfus kayıt örneğini alabilirsiniz.

7) Bankadan alınan ve gelirinizi gösteren belgeleri toplayın. Açıkça ne kadar belge alabilirseniz o kadar iyi. Bankada bulunan birikmiş paranız, kredi kartı hesap dökümleriniz (bu dökümler düzenli olarak borçlarınızı ödediğinizi gösterecek) ve daha ne alabilirseniz. Ayrıca önemli bir nokta bu belgeleri güncellik açısından en fazla 3 gün önceden almalısınız.

8) Mezun olduğunuz okuldan diploma fotokopisi

9) Hostel Rezervasyonları. Dilekçede konakladığınızı belirtiğiniz her yer için hostel rezervasyonlarınızı göstermelisiniz. Rezervasyon çıktılarında isminiz olmalı.

10) Uçak biletlerinin fotokopisi. Gidiş-dönüş olması vize almayı kolaylaştırır.

11) InterRail biletinin de vize için alınması işleri kolaylaştırır.

12) Sponsorunuza ait belgeler. Sponsor birinci dereceden akrabanız olmalı. Aşağıda sponsorunuza ait dilekçe örneğini paylaşıyorum. Dilekçede olan belgeleri de toplamalısınız.




30/05/2017
İTALYA BAŞKONSOLOSLUĞU’NA    

İSTANBUL


…. Üniversitesi ….. …. Bölümü Mezunu ….T.C. Kimlik Numaralı, ….  … doğumlu,  …..’ın  …. – …. tarihleri arasında yapacağı yurtdışı turistik seyahatinde konaklama, sağlık ve diğer oluşabilecek tüm masraflarının tamamının tarafımdan derhal karşılanacağını taahhüt ediyorum. Tarafıma ait belgeler dilekçe ekinde mevcuttur.


… ……


Ekler;
1.    İmza Onayı (Noter Onaylı İmza Sirküleri)
2.    Emeklilik Belgeleri
3.    Hesap Ekstreleri
4.    Banka Kredi Kartı Ekstreleri
5.    Emeklilik Hesap Ekstreleri
6.    Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (2 Adet)
7.    Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

113) Taahhüt Dilekçesi. Örneğini aşağıda bulabilirsiniz.


30/05/2017
İTALYA BAŞKONSOLOSLUĞUNA

İSTANBUL


… – … tarihleri arasında öncelikle ülkenize daha sonra diğer birkaç Schengen ülkesine turistlik amaç ile seyahat planlamaktayım. Seyahat süresince tüm masrafların önce kendimce ve daha sonra gerekli görülürse de  …. ….. tarafından karşılanacaktır.
Vize bitiş süresinden önce Türkiye’ye döneceğimi taahhüt eder, tarafınızdan gerekli vizenin verilmesini arz ederim.


…. …..

14) Seyahat Planı. Örneğini aşağıda bulabilirsiniz.

30/05/2017

İTALYA BAŞKONSOLOSLUĞU’NA

İSTANBUL


…. - …  tarihleri arasında yapacağım interrail gezisi süresince kullanmayı planladığım trenler aşağıdaki gibidir.
     
Bilgilerinize arz ederim.

·         31 Temmuz 2017   -   3 Ağustos 2017…… ROMA 
·         3 Ağustos 2017      -   4 Ağustos  2017……PISA
·         5 Ağustos 2017      -  7 Ağustos 2017…….FIRENZE
·         8 Ağustos 2017      -  10 Ağustos 2017.….VENEZIA S
·         10 Ağustos 2017    -  14 Ağustos 2017. …VERONA P.N
·         14 Ağustos 2017    -  16 Ağustos 2017…  PARIS
·         16 Ağustos 2017    -  19 Ağustos 2017… BRUXSELLES



….. …….



*Görüş, soru ve önerilerinizi hiç çekinmeden yorum olarak bana ulaştırabilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede cevaplamaktan mutluluk duyacağım. 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RUMELİ HİSARI VE AŞİYAN MÜZESİ

ROMA GEZİLECEK YERLER

SAFRANBOLU GEZİLECEK YERLER