INTERRAIL NEDİR? INTERRAIL BİLETİ NASIL KULLANILIR?





Yeni yerler görmenin, gördüğüm yerlerdeki insanlar ile birlikte o şehirlere karışmanın zevkini daha yeni yeni keşfediyorum. Gezginlik için daha yolun çok başındayım biliyorum ama yollarda hep yeni olmanın tadında kalmak isterim. Çünkü ilk defa deneyimlediğin şeylerin tadı damakta bir başka tat bırakır ve o keşfetme duygusunu en içten şekilde ancak o zaman yaşayabilirsin.
Size söyleyebileceğim en önemli şey mazeretlerden uzak durun. Cesaretli olun. Çevrenizde ki birçok insan, hatta kendi aileniz bile karşı çıkacak isteklerinize. Çok abartılı bir şekilde yapamazsın edemezsin senler, paran yeter mi ki seninler, Euro da almış başını gidiyorlar, sendeki İngilizce sana yeter mi kiler, boş ver sen en iyisi bir tura katıllar... Bu cümleler böyle uzayıp gider eminim. İçinizde şanslı olanlarınız da vardır. "Tam destek, hep destek." O zaman işler belki biraz daha kolaylaşır. Eğer öyle değilse de çevrenizdeki negatif bütün yorumları, hatta içinizde oluşan bütün negatiflikleri bir kenara atın. İsteyince elde edilemeyecek, başarılamayacak hiçbir şey yoktur.



InterRail da tamamen özgürlüğünüzü yaşayabileceğiniz anlar sizleri bekliyor. Dünyada ki hangi sokağı adımlayabileceğinizi seçtiğiniz bir durum o. Akşam Verona treninde gözlerinizi dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar ile kapayıp ertesi güne Paris'te uyanabileceğiniz bir gezi. Yani akşam yemeğinde İtalya da iken kahvaltı için Paris'e gidiyorsunuz ve bunun için bir servet ödemiyorsunuz. :))
Dünya'nın birçok yerinden insanla tanışıp, onlarla kahvaltı ve kahvenizi paylaşıyorsunuz. Tabi bu paylaşmayı çokta abartmamak lazım. Elinizde olan yemek sizin velinimetiniz olacak. :)
Böyle toz pembe anlatıyorum ama belki sizin için zorluk sayılan, benim içinse tatlı anılar olarak kalan ve yaşarken de hiç mutsuz etmeyen şeyler olmadı değil. Aç kalmamak için poşetin dibinde kalan kırıntıları yediğim, ucuz diye McDonald'ta 1 Euroluk hamburgerlerden yediğim de oldu. Ama inanın bana yokluğu dahi seviyorsunuz. :)
Dünyanın her tarafından gelen insanların 20 kişilik hostellere doluştuğu, içlerinde aksıran,tıksıran,horlayanların olduğu yerlerde uyumuşluğum, ertesi güne başka bir şehirde mükemmel kahvaltısı olan ve sadece bana ait bir odaya yerleştiğim otellerde oldu. Ertesi gününüz tamamen sürpriz.Ne olacağını sadece yollara düşerek anlayabilirsinız.
En önemlisi sırtınızda gezdirdiğiniz, neredeyse kendi ağırlığınız kadar olan çantanız. Yani eviniz. Bu anlatıklarım asla sizi alıkoymasın. Aksine cesaretlendirsin. Çünkü sonu güzellikler ile dolu. Hadi yola çıkın.


Ben InterRail'ı size anlatırken hemen hemen her sitede bulabileceğiniz, özellikle Gençtur ve TCDD'nin sitelerinde ayrıntılı olarak açıklanan şeyleri anlatmayacağım. Tamamen kendi yapmış olduğum adımlar ile InterRail'ı açıklamaya çalışacağım.

INTERRAIL BİLETİ: 

Her yaştan gezgin için seçilen geçerlilik süresine ekonomik ulaşım sağlayan bir bilet olur kendileri. Bu bilet ile rezervasyon gerektirmeyen bütün trenlere ücretsiz binebiliyorsunuz. Rezervasyon gerektiren trenlere ki bunlar genelde ülke değiştirdiğiniz hızlı trenler oluyor, indirimli bir şekilde binebilme imkanı sağlıyor.

En çok kafa karıştıran konu bence InterRail bileti ile tüm trenlere ücretsiz binme imkanı sağladığı düşüncesi. InterRail biletiniz ile ülke içinde şehir değiştirirken, yani hızlı tren kullanmıyorken ücret ödemiyorsunuz. Eğer ülkeden ülkeye giden bir trene binecekseniz mutlaka bilet satış noktalarına gidin ve InterRail biletinizi göstererek indirimli biletinizi alın. Örneğin: Paris'ten Brüksel'e geçeceksiniz. O zaman tren garında bulunan bilet satış noktalarından tren için ek bir bilet almanız lazım. Tabi bu da her zaman böyle olmayabilir. Bazen ülke değiştirirken ekstra bilet almanıza gerek kalmayabilir. Ben Brüksel'den Amsterdam'a geçmek için bilet almaya gittiğimde ücretsiz bir tren hattı olduğunu öğrenmiştim.Sizde bilet satış noktalarına giderek bu tarz bilgileri edinin.Diğer bir yandan mesela Roma'dan Pisa'ya geçeceksiniz, o zaman ek bilete gerek yok.

Bazı sitelerde çok yoğun tren hatlarını kullanacaksanız, onlar için de rezervasyon yaptırmanız gerektiği aksi halde ayakta kalabileceğiniz yazılı.Ben hiç ayakta kalmadım ve kalan insan görmedim. Zaten tren duraklarında inen yolcuların yerlerine yeni binenler oturuyor. Böylelikle ayakta kalmıyorsunuz.

Trenleri kullanırken hayat kurtaran  uygulama Rail Planner. Bu uygulamayı daha detaylı bir şekilde anlatacağım ama yeri gelmişken söylemek istedim. Uygulamaya bulunduğunuz yerden gitmek istediğiniz yeri yazıyorsunuz. Ücretli ve ücretsiz bütün trenler karşınıza çıkıyor. Bu bilgilere bakarak tren garında bulunan tabelalardan kendi treninizin peronunu öğrenebilirsiniz.



INTERRAIL BİLETİ SATIN ALMA VE KULLANMA


Biletin güncel ücretini Gençtur ya da TCDD'nin sitesinden öğrenebilirsiniz.

Ben 1 ay içinde 7 gün flexi bileti almıştım. Sitede ki güncel fiyatı şu an 1.197.70 TL - 255.00 Euro
Bu bileti 1 ay boyunca 7 gün sınırsız kullanabiliyorsunuz. Yani örneğin pazartesi günü istediğim trene,istediğim kadar binebilir ve aktarma yapabilirim. Bu durumda 7 gün flexi biletinden sadece 1 gün yani 1 hakkınız gitmiş oluyor.
Birde belki de her yerde karşılaştığınız 7'den sonra yolculuk kuralı var. Eğer bindiğiniz tren diğer günün sabah 04:00'ünden sonra oraya varıyor ise biniş saatiniz 19:00'dan sonra olduğu takdirde bilete diğer günün tarihi yazılır. Örneğin: Verona'dan Paris'e saat 20:30'da bir trene bindiniz ve sabah varacaksınız. O zaman ertesi günün tarihini yazıyorsunuz.


Bilet seçenekleri içinde 15-22-1 ay sınırsız geçerli kullanabileceğiniz seçenekler var. Bu biletlerle de aldığınız gün kadar sınırsız trene binebilirsiniz. 15 gün aldıysan 15 gün sınırsız trene binme imkanı sağlıyor. Bu biletlerin fiyatları daha pahalı.


Bileti almaya giderken pasaportunuzun yanınızda bulundurmayı unutmayın.

INTERRAIL BİLETİNİ DOLDURMA

Biletin üst kısmında bulunan boşluklara seyahat edeceğiniz günü ve ayı altlı üstlü yazıyorsunuz. Asıl önemli kısım burayı doldurma. Aşağıda bulunan kısma çoğu görevli bakmıyor. Alt kısımdaki boşluklara da gün,ay, tren saatiniz, bindiğiniz durak ve varmak istediğiniz durağı yazıp kullandığınız aracı işaretliyorsunuz.

INTERRAIL'IN GEÇERLİ OLDUĞU ÜLKELER


Almanya, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Karadağ, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Türkiye, Yunanistan

Tüm bu ülkelere InterRail biletini kullanarak gidebilirsin.



*Görüş, soru ve önerilerinizi hiç çekinmeden yorum olarak bana ulaştırabilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede cevaplamaktan mutluluk duyacağım. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RUMELİ HİSARI VE AŞİYAN MÜZESİ

ROMA GEZİLECEK YERLER

SAFRANBOLU GEZİLECEK YERLER