ROMA GEZİLECEK YERLER


ROMA İÇİN VİZE NASIL ALINIR?

İtalya, gerekli tüm evrakları vize merkezine sunduğunuzda Türkiye vatandaşlarına en kolay vize veren ülkelerden biri. Önemli  olan sizden istenen belgeleri eksiksiz ve yanlışsız onlara ulaştırmanız. 

İtalya bir Schengen ülkesidir ve Roma'ya gitmek için Schengen vizesi almak için topladığımız bütün evrakları toplamamız gerekir. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi daha önce yazmış olduğum Interrail İçin Schengen Vizesi Almak konu başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

İtalya için gerekli evrakları topladıktan sonra Harbiye - Şişli'de bulunan İDATA vize başvuru merkezine gidip vize başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Gerekli evraklara İDATA'nın sitesinden de ulaşabilirsiniz. Daha önce randevu almayı unutmayın. Ben vize başvurusu yaptıktan yaklaşık 11 gün sonra pasaportumu geri almıştım.

Vize Ücreti: 388 TL (TL olarak parayı kabul ediyorlar.)

ROMA'YA NASIL ULAŞILIR?

Uçak ile:  İstanbul'dan birçok havayolu şirketi ile Roma - Fiumicino (Leonardo Da Vinci) Havalimanı'na ulaşabilirsiniz. 
*Burada önemli olan uçak biletini ne kadar erken alırsanız o kadar ucuza ulaşımı gerçekleştirebilecek olmanız. Örneğin ben 31 Temmuz için biletimi Nisan ayında aldım. İstanbul'dan Roma'ya THY, Pegasus, Alitalia ile aktarmasız bir şekilde uçabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 2 saat 45 dakika sürüyor.

Uçak Bileti Fiyatı: Uçak biletimi Pegasus'tan 230 TL'e almıştım. Uçak biletini önceden almakta çok yarar var. Özellikle Roma gibi turistlik bir şehre gidiyorsanız ve bu yaza denk geliyorsa mutlaka uçak biletinizi erken alın.

ROMA ŞEHİR MERKEZİNE NASIL ULAŞILIR?

Roma benim ilk yurt dışı deneyimimdi ve havaalanına indiğim zaman bir an ne yapacağımı bilemedim. Çünkü uçaktan indiğiniz zaman sizi 2 tane metronun olduğu bir alana yönlendiriyorlar. Pasaport kontrolü ve bavullara ulaşmak için bu metroya binmeniz gerekiyor. Metroya bindikten sonra yaklaşık 5 dakika sonra pasaport kontrol noktalarına ulaşıyorsunuz.(Bu bilgiyi yazmadan edemedim çünkü daha önce böyle bir ulaşıma havaalanlarında rastlamamıştım.)

Roma Fiumicino Uluslararası Havalimanı'ndan Roma Termini İstasyonu'na hızlı ve kesintisiz otobüs servisi mevcut. Otobüs Terravision diye geçiyor ve bu otobüse ulaşmak için terminal 3'ten çıkış yapmanız gerekiyor. Bileti otobüs durağının hemen arkasında bulunan gişeden alabilirsiniz.

Terravision Ücreti: 5.80 Euro

ROMA İÇİN AYRINTILI BİLGİ

Roma Saat Farkı: İstanbul'un konumu Roma'nın konumundan 2 saat ileridir.

İtalya Para Birimi: Euro
*Ben Türkiye'den ayrılmadan önce paramı Euro'ya çeviriyorum. Böylece havaalanında ya da şehirde zorluk çekmiyorum. 

Resmi Dili: İtalyanca

İçme Suyu ve Ucuz Marketler: Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi sokaktaki çeşmelerden su içebilirsiniz. 
*Belli bir ucuz marketleri yok ama süpermarketlerin kendi markalarını tercih ederseniz daha ucuza alışveriş yapmış olursunuz.

ROMA'DA NEREDE KALINIR?

Roma için birçok konaklama seçeneği mevcut. Her bütçeye her tercihe uygun otel bulabilirsiniz. Ben bütçeme en uygun odası ayrı ama tuvalet ve banyosu ortak bir hostel seçtim. Kaldığım oda ve tuvaletler temizdi. Konumu ise merkeziydi ve tren istasyonuna çok yakındı.

Konakladığım Hostelin İsmi: Panoramic Hostel

Hostelin Ücreti: 3 gece için 2 kişi 108 Euro

Rezervasyon Yaptığım Site: Booking

*Yine önceden belirttiğim gibi erken rezervasyon yaptırdığınızda konaklama daha ucuz oluyor. 

ROMA GEZİLECEK YERLER

(Gezilecek yerlerin sıralaması birbirlerine olan yakınlıklarına göredir.)

1. GÜN

1) AŞK ÇEŞMESİ (FONTANA Dİ TREVİ)



Roma'nın en turistlik yerlerinden biri. Oldukça kalabalık. Güzel fotoğraf kareleri yakalamak istiyorsanız erken saatleri ya da daha geç saatleri tercih edebilirsiniz. 
Çeşme, okyanusta deniz atlarının çektiği deniz kabuğu şeklinde bir arabayı betimliyor. Rivayete göre madeni paranızı çeşmenin içine yazı tura şeklinde atarsanız Roma'ya tekrar geleceğiniz söyleniyor. Ben ufak bir madeni para attım ve ilerleyen günlerde rivayetin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini göreceğim. :)





Çeşmenin yanında Church Rectory Lady at the Crossroads kilisesi bulunuyor. Ben bir ayine denk gelmiştim. Çeşmeye geldiğinzde bu kiliseyide görmeden gitmeyin.




2) İSPANYOL MERDİVENLERİ (PİAZZA Dİ SPAGNA)


İspanyol Merdiveni ismi bu meydanda bulunan Vatikan İspanyol Büyükelçiliği'nin merkezi olan Palazzo Di Spagna'dan geliyor. Merdivenlerin aşağısında Fontana Della Barcaccia çeşmesi bulunuyor. Merdivenlerin üst tarafına çıktığınızda da sokak ressamları ile karşılaşıyorsunuz ve yine üst tarafta Trinita dei Monti kilisesi yer alıyor. Beni burada en çok rahatsız eden şey çok fazla sokak satıcısı var ve sürekli size çiçek, su gibi şeyleri çok ısrarla satmaya çalışıyor olmaları. Ayrıca Gucci, Bulgari, Dior, Sephora ve Valentino gibi ünlü markaların dükkanları bu meydanda yer alıyor. 

3) TRİNİTA KİLİSESİ (TRİNİTA DEİ MONTİ)


İspanyol Merdivenleri'nin üst kısmında kalan kilise. Kilisenin hizasından aşağı baktığınızda güzel bir cadde manzarası var. Kiliseyi gezmek isterseniz rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. 

Ziyaret Saatleri: Ayın ikinci ve dördüncü çarşambası 17:00 - cumartesi 11:00
Giriş Ücreti: 12 Euro

4) PANTEHON


Pantehon tüm tanrıların tapınağı anlamına geliyor. Büyük Roma mimarisinin eşsiz ve günümüze kadar en iyi korunmuş yapılarından birisi. Ayrıca Pantehon ilk kiliseye dönüştürülen tapınak olma özelliğini de taşıyor. Pantehon'un çevresinde güzel bir meydan ve oldukça pahalı menüler sunan restoranlar var. Dilerseniz bu eşsiz yapının manzarası eşliğinde kafelerde vakit geçirebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: Pazartesi -Cumartesi 08:30 - 19:30 / Pazar günü kapalı
Giriş Ücreti: Giriş ücretsiz.

2. GÜN

1) KOLEZYUM (COLOSSEO)


Kolezyum, 4 asır boyunca gladyatör dövüşleri ve vahşi hayvan dövüşlerine ev sahipliği yaptı. Orijinal Kolezyum'un 3'te 2'si şu an olmasa da amfi tiyatro Roma'nın en çok turist çeken yapılarından biri olma özelliğini taşıyor. Yapının içindeki taşlara oturmak kesinlikle yasak ve hemen uyarılıyorsunuz. Ayrıca içeride içme suyu bulabileceğiniz bir çeşme de var. Kolezyum'da Zafer Takı'nı ve meydanı görebileceğiniz balkonlar da mevcut. 

Kolezyum için önceden RomaPass kartı almadıysanız çok uzun bir sıra sizi bekliyor. Eğer RomaPass kartı aldıysanız bunun sırası ayrı ve çok daha hızlı ilerliyor. 10 dakika sonra Kolezyum'un içine girmiş oluyorsunuz.

Ziyaret Saatleri: Ziyaret saatleri sürekli değişse de ortalama 08:30 - 18:30 
Giriş Ücreti: 16 Euro (Bu bilet ile Roma Forumu'na da giriş yapabilirsiniz.) Ayrıca RomaPass kartınız varsa giriş ücretsiz. (RomaPass ile ilgili ayrıntılı bilgiyi yazımın en sonunda bulunan Roma İçin Kişisel Notlar başlığında bulabilirsiniz.)

2) KONSTANTİN ZAFER TAKI (ARCO Dİ COSTANTİNO)


Kolezyum'un hemen karşısında bulunuyor. Zafer Takı'nı yukarıdan görmek isterseniz'de Kolezyum'da balkonlar var. Roma'nın korunan en büyük 3 mimarisinden biri olma özelliğini taşıyor. 

3) ROMA FORUMU (FORO ROMANO)



Roma'da ilk yerleşimin olduğu yer burasıydı. Daha sonra Roma aristokrasisi için bir yerleşme yeri oldu. İmparatorluk döneminde sayısız onursal anıt inşa edildi. Roma Forumu'nun üst kısmında bulunan Palatino Tepesi'ni ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Bu tepe Roma'da tarihi kalıntılar açısından en zengin yer. 

Roma Forumu oldukça geniş bir açık alanı kaplıyor. Yine içeride içme suyu bulabileceğiniz çeşmeler mevcut. Ayrıca buraya yazın geliyorsanız mutlaka yanınızda şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi bulundurun. Oldukça büyük bir açık alanı kaplıyor ve gölge bulmak biraz zor. Oldukça turistlik bir yer. 

Ziyaret Saatleri: 08:30 - 18:00
Giriş Ücreti: Kolezyum için aldığınız bilet burada da geçerli ve fiyatı 16 Euro. Eğer RomaPass kartınız varsa giriş ücretsiz. Belirtmem gerekir ki RomaPass Roma Forumu sırası için bir öncelik sağlamıyor. 

4) CAPİTOLİNİ MÜZESİ (MUSEI CAPITOLINI)


Dünyanın en eski kamu müzelerinden sayılır. Çok büyük bir sanat ve arkeoloji müzesi. Capitoline Tepesi'nde ki Piazza Del Campidoglio'da yer alır. Binanın birinci katında heykel müzesi, ikinci katında ise resim galerisi var.  Çatı katında bir restoranı bulunuyor.  

Ziyaret Saatleri: 09:30 - 19:30 
Giriş Ücreti: 6,5 Euro (RomaPass kartınız varsa giriş ücretsiz.)

5) VİTTORİO EMANUELE II ABİDESİ (STATUE EQUESTRE Dİ VİTTORİO EMANUELE II)


Devasa bir anıt. 1855 - 1911 yılları arasında İtalya'nın ilk kralı Savoy Vittorio Emanuele II'nin anısını yaşatmak için tasarlanmış. Ayrıca burası geçici sergilere de ev sahipliği yapıyor. Anıtın en tepesine çıktığınızda güzel bir Roma manzarası ile karşılaşıyorsunuz. 

Çalışma Saatleri: 09:00 - 19:00

6) VENEDİK MEYDANI (PİAZZA VENEZİA)


Vittorio Emanuele II Abidesi'ni de içinde bulunduran meydandır. 

3. GÜN

1) VATİKAN AZİZ PETRUS BAZİLİKASI (BASİLİCA Dİ SAN PİETRO)



Ben üçüncü günümü tamamen Vatikan'a ayırdım. 

Vatikan; Roma'da bulunan Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan devlettir. Papalar tarafından toplanan geniş sanat, arkeoloji ve etno - antropoloji koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Vatikan, Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans'da inşa edilmiştir.  

Michelangelo'nun en ünlü heykellerinden Pieata, Vatikan'da Aziz Petrus Bazilikası'ndadır. Pieata'da İsa'nın ölmüş bedenindeki kasların görüntüsü oldukça etkileyici.

Bazilikaya girmek için oldukça uzun bir sıra beklemeniz gerekiyor. Kadınların kıyafetlerinde mini etek ve askılı bluzlara izin vermiyorlar. Orada bulabileceğiniz tülbentler ile üstünüzü örtebilirsiniz. 

Bazilikaya girdiğinizde bazilikanın içine giriş ve terasına çıkmak için iki yol var. Terasa çıkmak ücretli. Asansörü kullanmak isterseniz bu ücret artıyor. Ben merdivenleri kullanarak çıkmıştım. Bütün Vatikan'ı görebileceğiniz bir manzarası var. En güzel fotoğraflarımı burada çektim. Buraya kadar gelmişken terasa çıkmadan dönmeyin derim.

Ziyaret Saatleri: 07:00 - 19:00
Giriş Ücreti: Bazilikaya giriş ücretsizdir. Eğer bazilikanın terasına çıkmak isterseniz ücret ödüyorsunuz. 
Ulaşım: M A Metro hattını kullanarak Ottaviao S. Pietro durağında inip biraz yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz.

2) VATİKAN BAHÇELERİ (GIARDINI VATICANI)









Vatikan bahçelerini Aziz Petrus Bazilikası'nın terasına çıkarak görebilirsiniz. Oldukça büyük ve gösterişli. Bu bahçelere rehberli turlar eşliğinde girebiliyorsunuz. 
Vatikan bahçeleri ülkenin güney ve kuzeybatısında bulunan ve ülkenin yarısından fazlasını kaplayan bahçe ve parklardır. 
Vatikan Bahçeleleri için aldığınız bilet ile Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli'ne girebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: 09:00 - 18:00 (tur 2 saat sürüyor.)
Giriş Ücreti: 33 Euro




ROMA'DA NE YEMELİ?

1) PİZZA: Ben şehri gezerken hem fiyatlara hem de restoranlara bakarak geziyorum. Görünüşü ve fiyat aralığı bana en uyan yerde yemeğimi yiyorum. Pizzayı Tavolo Ventisette adlı restoranda yedim. Küçük boy Capriccio ve Fungi pizzaya 14 Euro ödedim.

2) MAKARNA: Yine aynı restoranda spagettinin fiyatı 7 Euro ve fettucinenin fiyatı 9 Euro.

3) RİSOTTO

4) MİNESTRONE ÇORBASI: Besin değeri oldukça yüksek bir çorba. İtalyan usulü sebze çorbası da diyebiliriz.

5) DONDURMA: Her ne kadar Roma dondurması meşhur olsa da bence Floransa'da ki dondurma ve dondurmacılar çok daha güzel. 

6) TİRAMİSU

7) BRUSCHETTA: Yemek öncesi atıştırmalık olarak güzel bir tercih.


ROMA İÇİN KİŞİSEL NOTLAR

❤ Roma'da çok işinize yarayacak RomaPass'tan bahsetmek istiyorum. RomaPass sizin müze, sanat galerileri ve arkeolojik yerlere ücretsiz ve sıra beklemeden girişinizi kolaylaştıracak karttır.
48 ve 72 saatlik seçenekleri bulunur.
*Romapass'ı ben Termini tren istasyonundan almıştım. Ama bu kart tüm turistlik noktalarda satılıyor.
48 Saatlik RomaPass: 1 müzeye, çeşitli etkinliklere ve birçok sergiye ücretsiz giriş imkanı sağlar. Ayrıca metro, otobüs ve tramvayları ücretsiz kullanabilirsiniz. Bununla birlikte birçok müzeye de indirim sağlar. Havalanından şehre giderken kullandığınız otobüs bu karta dahil değildir.
Fiyatı: 28 Euro
72 Saatlik RomaPass: 2 müzeye, çeşitli etkinliklere ve birçok sergiye ücretsiz giriş imkanı sağlar. Ayrıca metro, otobüs ve tramvayları ücretsiz kullanabilirsiniz. Havalanından şehre giderken kullandığınız otobüs bu karta dahil değildir.
Ben 72 Saatlik RomaPass aldım. 
Fiyatı: 38.50 Euro


❤ Roma yürüyerek gezebileceğiniz bir şehir. Sokakları, binaların dizilimi ve şekilleri çok güzel. Yürüyerek Roma sokaklarının tadını çıkarabilirsiniz. Eğer yürümek istemiyorsanız da metro ile her yere gidebilirsiniz. RomaPass'ınız varsa da metroya ücretsiz binebilirsiniz.

❤ Ucuza yemek istiyorsanız şehirde McDonalds mevcut. 1 Euro'ya hamburger alarak karnınızı doyurabilirsiniz.

❤ Pantheon'un etrafı akşam vakti daha da güzel. Sokak müzisyenleri eşiğinde yaz akşamınızı sakin ve huzurlu bir şekilde bu civarda geçirebilirsiniz.

❤ Vatikan'a yoğun saatlerde gitmeyi planlıyorsanız uzun sıraya hazırlıklı olun. Sıra beklemeyi azaltmak için erken saatlerde gidin ve yanınızda şapka bulundurmayı ihmal etmeyin. Zira çok güneşli ve sıcak. Sırada beklerken gölge bulamıyorsunuz.

❤ Paranızı Euro cinsine çevirmek istediğinizde turistlik yerleri değilde daha arka sokaklarda kalan change officeleri tercih edin. Daha karlı olacaktır.

❤ Trevi çeşmesinde fotoğraf çekilip dilek dilemeyi unutmayın.

❤ İçinize sinen bir kafede cappucino içmeyi ihmal etmeyin. 

❤ Gideceğiniz mevsime göre değişir ama yazın gidiyorsanız yanınızda mutlaka şapka, güneş kremi ve güneş gözlüğü bulundurun.

❤ Roma'yı gezmek için 3 gün yeterli.

📷 Roma'ya gitmeden ya da döndükten sonra izlemekten keyif alacağınız bazı filmleri yazmak istiyorum. Ben Roma'dan döndükten sonra bazılarını izlemiştim ve filmler ne kadar eski olursa olsun Roma'da neredeyse hiç değişiklik olmadığını gördüm.

➽ Bisiklet Hırsızları - Vittorio De Sica 
➽ Tatlı Hayat -  Federico Fellini
➽ Roma Tatili -  William Wyler
➽ Roma'ya Sevgilerle - Woody Allen
➽Roma -  Federico Fellini

*Görüş, soru ve önerilerinizi hiç çekinmeden yorum olarak bana ulaştırabilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede cevaplamaktan mutluluk duyacağım. 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RUMELİ HİSARI VE AŞİYAN MÜZESİ

SAFRANBOLU GEZİLECEK YERLER