BUDAPEŞTE GEZİLECEK YERLER


BUDAPEŞTE İÇİN VİZE NASIL ALINIR?

Her şeyden önce gerekli tüm evrakları ve sizden istenen şeyleri yerine getirdiğinizde vize çıkmaması için bir neden yok. Bu yüzden vize merkezlerinin sizden istediği bütün verileri eksiksiz bir biçimde yerine getirmeniz çok önemli.

Macaristan bir Schengen ülkesi olduğu için Budapeşte'ye gitmek için Schengen vizesi almak için topladığımız bütün evrakları topluyoruz. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi daha önce yazmış olduğum Interrail İçin Schengen Vizesi Almak konu başlıklı yazımda bulabilirsiniz.  

Macaristan vizesi için gerekli evrakları tamamladıktan sonra Harbiye - Şişli'de bulunan As Visa Solutions vize başvuru merkezine gidip vize başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Gerekli evraklara As Visa'nın sitesinden de ulaşabilirsiniz. Daha önceden randevu almayı unutmayın. Ben vize başvurusu yaptıktan yaklaşık 5 gün sonra pasaportumu geri almıştım.

Vize Ücreti: 85 Euro

BUDAPEŞTE'YE NASIL ULAŞILIR?

Uçak ile: İstanbul'dan birçok havayolu şirketi ile Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalanına ulaşım var.
*Burada dikkat edilmesi gereken nokta uçak biletini ne kadar erken alırsanız o kadar ucuza ulaşımı gerçekleştirebilecek olmanız. Örneğin ben Temmuz için biletimi Mart ayında almıştım. Çok daha erken alırsanız sizin yararınıza olacaktır. 
İstanbul'dan Budapeşte'ye Pegasus ve THY ile aktarmasız bir şekilde ulaşabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 2 saat sürüyor.

Uçak Bileti Fiyatı: Ben uçak biletimi Pegasus'tan 328 TL'e almıştım. Önceden belirttiğim gibi Temmuz ayı için biletimi Mart ayında satın aldım. Özellikle yaz için tatil planlıyorsanız uçak biletlerini erken almakta çok yarar var. 

Tren ile: Biraz uğraştırıcı olsa da Budapeşte'ye İstanbul'dan tren ile ulaşabilirsiniz. Bunun için ilk önce Bükreş'e ulaşmanız daha sonra da Bükreş'ten Budapeşte'ye geçmeniz gerekiyor. Güncel İstanbul - Bükreş tren bileti fiyatlarını güncel olarak TCDD'nin sitesinden bulabilirsiniz. Bükreş'e ulaştığınızda da 15 saatlik bir tren yolculuğu sonunda Budapeşte'ye ulaşabilirsiniz. 
Güncel tren saatlerini, bu trenlerin ne kadar süreceğini ve kaç durak gideceğinizi Rail Planner uygulamasından takip edebilirsiniz.

*Rail Planner uygulamasının kullanımını daha önce yazdığım Yurt Dışında Internet Kullanımı Ve Yurt Dışında Kullanılan Mobil Uygulamalar yazımda bulabilirsiniz.

BUDAPEŞTE ŞEHİR MERKEZİNE NASIL ULAŞILIR?

Budapeşte şehir merkezine ulaşım çok kolay. Havaalanından çıktıktan sonra hemen karşınıza 100 E nolu otobüsler çıkıyor. Bu otobüsler ile çok kısa sürede Budapeşte şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 

100 E Durakları: Liszt Ferenc Airport - Kalvin Ter - Astoria - Deak Ferench Ter
Bu duraklarda inerek otelinize yakın bir konuma ulaşabilirsiniz.

100 E Ücreti: 900 HUF Bileti otobüs şoföründen ya da bilet alma makinesinden alabilirsiniz.


BUDAPEŞTE İÇİN AYRINTILI BİLGİ

Budapeşte Saat Farkı: İstanbul'un konumu Budapeşte'nin konumundan 2 saat ileridir.

Macaristan Para Birimi: HUF (Hungarian Forint) 
*Ben Türkiye'den ayrılmadan tatil için bütün paramı Euro'a çeviriyorum. Böylelikle Euro kullanmayan ülkelerde paramı çevirmem daha kolay oluyor. 
1 Euro: 315 HUF

Resmi Dili: Macarca
*İngilizceyi de çok iyi konuşuyorlar. Herhangi bir sıkıntı çekmezsiniz. 

İçme Suyu ve Ucuz Market: Çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi sokaklarda bulunan çeşmelerden su içebilirsiniz. 
*SPAR - TESCO ucuz marketlerdir. Özellikle Spar ve Tesco markalı ürünler oldukça ucuz. Kahvaltılık ürünleri de bu marketlerde bulabilirsiniz.

BUDAPEŞTE'DE NEREDE KALINIR?

Budapeşte için çok çeşitli konaklama imkanları mevcut. Ben bütçeme en uygun olarak odası ayrı ama tuvalet ve mutfağı ortak bir hostel seçtim. Konumu itibari ile de çok kullanışlıydı. Siz bütçenize en uygun şekilde gezeceğiniz yerlere yakınlığı doğrultusunda seçim yapabilirsiniz.

Konakladığım Hostelin İsmi: White Rabbit Hostel 

Otelin Ücreti: 3 gece için 2 kişi 90 Euro

Rezervasyon Yaptığım Site: Booking

*Yine önceden belirttiğim gibi ne kadar erken rezervasyon yaptırırsanız o kadar ucuza konaklama seçeneği bulabilirsiniz. 

BUDAPEŞTE GEZİLECEK YERLER

(Gezilecek yerlerin sıralaması birbirlerine olan yakınlıklarına göredir.)

1.GÜN

1) DOHANY SOKAĞI SİNAGOGU (DOHANY UTCAİ ZSİNAGOGA)



Avrupa'nın en büyük ve dünyanın 5. büyük sinagogudur. Yahudilerin ibadeti için 1859'da tamamlanmış. Sinagogun bahçesinde nazi Almanya'sında hayatını kaybetmiş Yahudilerin isimlerinin bulunduğu bir anıt ağaç bulunur. Sinagogda erkekler için şapka takmak zorunlu. Eğer yanınızda şapka yoksa görevliler size sinagog içerisinde takacağınız bir şapka veriyorlar. Kadınlar içinse etek boyuna ve dekolte olmamasına dikkat ediyorlar. 

Ulaşım: Budapeşte'nin en ünlü ve en işlek caddesi olan Vaci Utca'ı takip ederek sinagoga ulaşabilirsiniz.
Ücret: Kişi başı 4000 HUF
Saatler: kapanış saati 17:30

2) GOZSDU COURT (GOZSDU UDVAR)


Çok güzel kafelerin, restoranların olduğu bir cadde burası. Hediyelik eşyalardan biblolara, takılara kadar her şey var. Eğlence, kültür ve gastronomiyi içinde bulunduruyor. Burada fiyatlar biraz pahalı olsa da bu caddeyi görmeden dönmeyin.

3) AZİZ STEFAN BAZİLİKASI (SZENT  ISTVAN BAZİLİKA)


Bu bazilika Budapeşte'de ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Macaristan'da ki en büyük kilise çanı da burada bulunuyor. Ayrıca Budapeşte'de ki en yüksek binadır. Ayrıca bazilikanın terasına çıkıp şehir manzarasını izleme imkanınız var.

Giriş Ücreti: Bazilikaya giriş ücretsiz. Terasına çıkmak isterseniz ücret ödüyorsunuz.

4) ÖZGÜRLÜK MEYDANI (SZABADSAG TER)




İkinci Dünya Savaşında Nazilerin masumları katletmesi anısına yapılmış anıttır. Önünde Türkçe'de dahil olmak üzere neredeyse tüm diller için açıklama bulunuyor. 

5) KOSSUTH LAJOS SQUARE (KOSSUTH LAJOS TER)


Macaristan Parlamento Binası (Orszaghaz)'ın içinde bulunduran meydan. Buradan parlamento binasını yakından görebilirsiniz. Bu meydan Macaristan özgürlük savaşını yöneten liderin ismini almıştır. Ayrıca meydanda bir de anıtı bulunmaktadır.

6) MACARİSTAN PARLAMENTO BİNASI


Parlamento binasını görmeyi her ne kadar 2. güne bırakmış olsam da akşam üzeri yolumun üzerinde iken bu muhteşem binayı izlemekten ve fotoğraf çekmekten kendimi alamadım.

7) AYAKKABILAR (CİPOK A DUNA PARTON)



Belki de ülkemizde Macaristan denildiğinde akla ilk gelen heykellerden biri bu. Çünkü Türk yönetmen ve tasarımcı Can Togay tarafından tasarlandılar. 
2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin katlettiği Yahudileri simgeleyen ayakkabıların içine günümüzde hala çiçekler konulup mumlar yakılıyor.

8) KÜÇÜK PRENSES (KİSKİRALYLANY SZOBOR)


Budapeşte'de sizi selamlayan o kadar çok heykel var ki. Bu da onlardan sadece bir diğeri. Küçük Prenses'i tek yakalamak oldukça zor. Çünkü turistler onunla sürekli fotoğraf çekiliyor. 

9) VÖRÖSMARTY MEYDANI (VÖRÖSMARTY TER)

Yine birbirinden güzel kafelerin, restoranların, dükkanların olduğu bir cadde. Fiyatları oldukça pahalı. Hediyelik eşya satın almak içinde bütçeyi epey zorlayacak bir yer. Yine de Budapeşte'nin şehir ve sosyal hayatını görmek istiyorsanız uğramadan geçmeyin.

2. GÜN

1) BUDAPEŞTE PARLAMENTO BİNASI (ORSZAGHAZ)


Macaristan Parlamento Binası 2011 yılında Dünya Mirası seçilmiştir ve Macaristan ve Budapeşte'nin simgesi haline gelmiştir. 

Parlamento binasını gezi gruplar halinde düzenleniyor. Bilet aldıktan sonra, bileti aldığınız dilden size bir rehber ile gezi sağlanıyor. Hizmet alabileceğiniz diller İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Rusça. Her grubun belirli bir saati var ve o saat üzerinden içeri alınıyorsunuz. Tur yaklaşık 50 dakika sürüyor. 
Ziyaret edebileceğiniz kısımlar: XVII Şehir Merdiveni, Ana Toplantı Odası, Kubbe Hall, Tören Merdiveni

Çalışma Saatleri: 1 Nisan - 31 Ekim / 08:00 - 18:00
                              1 Kasım - 31 Mart / 08:00 - 16:00

Parlamento Giriş Ücreti: 6.700 HUF - 6-24 yaş öğrenci bileti 3.500 HUF

2) ZİNCİR KÖPRÜ (SZECHENY LANCHİD)



Gecesi başka gündüzü başka güzel köprünün. Hem gündüz hem de gece ziyaret edin. Budapeşte'nin köprüleri gerçekten muazzam. 

3) BALIKÇI TABYASI (HALASZBASTYA)



Budapeşte'nin eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz yer kesinlikle burası. Biraz kalabalık olsada ücretsiz izleyebileceğiniz bir şehir manzarası var. 
Ayrıca şehrin manzarasında bir şeyler atıştırıp içebileceğiniz bir restoran mevcut. Ayrıca Macaristan'ın ünlü tatlılarından makarayı burada yiyebilirsiniz.

Giriş Saatleri: 16 Mart - 30 Nisan / 09:00 - 19:00
                        1 Mayıs - 15 Ekim / 09:00 

Giriş Ücreti: 1000 HUF

4) MATTHİAS KİLİSESİ (MATYAS TEMPLOM)




Budapeşte'nin en uzun yapılarından biri. Balıkçı Tabyası'nın hemen yanında yer alıyor. Barok mimari göz önünde bulundurularak tasarlanmış. İçerisinde IV. Charles Sergisi de bulunmakta. 
Kilise Aziz Stephen tarafından kurulduğu kabul görülmüştür.
Ayrıca kilisenin kulesine çıkıp eşsiz manzarayı da izleyebilirsiniz.

Budapeşte'de diğer tüm kilise ve tarihi yapılara girerken olduğu gibi burada da bir giriş ücreti var. 

Giriş Ücreti: Tapınağa Giriş 1800 HUF / Kuleye Giriş 1800 HUF
Giriş Saatleri: 09:00 - 17:00






5) BAĞIMSIZLIK ANITI (SZENT ISTVAN SZOBA)




Balıkçı Tabyası'nın hemen ortasında bulunan bağımsızlık heykeli. Macaristan'ın ilk kralıdır. Şehrin birçok yerinde heykeli ile karşılaşabilirsiniz. 

6) VIENNA GATE (BECSİ KAPU)




Ulusal arşiv binasına çok yakındır. Budapeşte'de şehirde kalan en eski şehir kapısıdır. 

7) ANGEL STATUE









Vienna Gate'in hemen yanında yer alıyor. 









8) BUDA KALESİ (BUDAVARİ PALOTA)




Macaristan Parlamento Binası'ndan sonra beni çok fazla etkilemeyen yapı. Gidip görülebilir. İçeriye giriş ücretsiz. Kalenin üst kısmına çıktığınızda Orszaghaz'ı görebilirsiniz.

Giriş Ücreti: Ücretsiz.


9) BUDAPEŞTE MERKEZ HALİ (NAGY VASARCSARNOK)



Budapeşte'nin yeme içme turizmini en iyi anlayabileceğiniz yer. Şehrin en büyük kapalı pazarı. Yöresel yemekleri denemek için gelebilirsiniz. Özellikle üst katta yöresel yemekleri pişirip satıyorlar. Ülkenin yöresel yemeklerinden goulash, langos, makarayı burada tadabilirsiniz. Fırın ve pasta ürünlerinden et çeşitlerine ve hatta çorbalara kadar burada deneme fırsatı bulabilirsiniz. Fiyatları da oldukça makul. Hediyelik eşya almak içinde burayı tercih edebilirsiniz. 

3.GÜN

1) TERÖR EVİ MÜZESİ (TERROR HAZA)


Terör Evi Müzesi Naziler tarafından işkence görmüş Macar vatandaşlarını anmak için kurulmuş, eşi benzeri olmayan bir müze.
Andrassy Caddesi'nin hemen girişinde yer alıyor. Tavanında bulunan yazılar Güneş parladığında çok değişik yansımalar oluşturuyor. 
İçerisinde hem kalıcı sergiler hem de o zamana özel sergiler bulunduruyor.

Giriş Saatleri: Salı - Pazar 10:00 - 18:00 / Pazartesi kapalı
Giriş Ücreti: 3000 HUF 




2) ANDRASSY CADDESİ (ANDRASSY UTCA)




Budapeşte'nin Champs - Elysees'i diyebiliriz. Çok şık bir cadde. Ülkelerin konsoloslukları da burada bulunuyor. Yemyeşil bir caddeden Kahramanlar Meydanı'na ulaşıyorsunuz. Yol çok keyifli ve çevresinde bulunan binalar çok şık. 

3) KAHRAMANLAR MEYDANI (HÖSÖK TERE)




En beğendiğim yerlerden biri burasıydı. Resimde gördüğünüz heykeller Macar tarihinde önem taşıyan kral ve kahramanlardır. Macaristan'ın ilk kralı Kral Aziz Stephen sıralama başlar. Meydanda birde Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi bulunur. 

4) CİTY PARK (VAROSLİGET PARK)



Kahramanlar Meydanı'nın arkasında bulunan enfes güzellikte bir park. Zaten Budapeşte'de adım başı yeşil alan ve parklar ile karşılaşıyorsunuz. Burası da onlardan biri. Manzarası müthiş. İnsanların nehirde dolaşmaları için deniz bisikletleri kiralıyorlar. Park içerisinde bir sürü heykeli barındırıyor. Parkın içerisine ilerledikten sonra Vajdahunyad Kalesi'ne ulaşıyorsunuz. 


5) VAJDAHUNYAD KALESİ (VAJDAHUNYAD VARA)



Kalenin belirli bir kısmına ücretsiz olarak girebiliyorsunuz. İçerisinde geçici ve kalıcı sergiler var. 

Giriş Ücreti: 1600 HUF / Ziyaret Kulesi 400 HUF
Giriş Saatleri: Salı - Pazar 10:00 - 17:00 / Pazartesi Kapalıdır.

6) MARGARET ADASI (MARGİTSZGET)


Planıma son anda dahil ettiğim, iyi ki de gelmişim dediğim ve bu şehri daha çok kıskanmama neden olan yer. Tuna'nın ortasında yemyeşil bir alan. İçerisinde bulunan parkları ile ağzımı açık bıraktı. Budapeşte'nin gerçekten yeşile ne kadar önem verdiğini bir kez daha anlamam vesile oldu. Adada bir de Marmaris'te rastladığım havuz gösterisi ile karşılaştım. 
Adaya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Biraz yol yürüyorsunuz ama gördüklerinize değiyor. 

7) SZİMPLA KERT 




Bir barı gezi listesine ekleyeceğim aklıma gelmezdi ama burası gerçekten görülmeye değer. Uyumsuzluğun içinde uyumu ancak böyle anlatabilirdiniz. Barın her tarafında birbiri ile yan yana gelemeyecek eşyalar var ama hepsi bir araya geldiğinde birbirlerini oldukça tamamlamışlar. İçeride birkaç tane farklı bar var.
Fiyatlar biraz pahalı ve içerisi fazla kalabalık. Ben sadece içeriyi gezip çıktım ama siz bir şeyler içebilirsiniz. 

Ulaşım: Dohany Sinagogu'na 7 dakikalık bir mesafede.

8) KARAVAN


Szimpla Kert'in hemen yanında Budapeşte sokak lezzetlerini tadabileceğiniz yine oldukça salaş bir mekan. Fiyatlar biraz pahalı olsa da görülmeye ve denemeye değer.

BUDAPEŞTE'DE NE YEMELİ?


1) LANGOS:  Bildiğiniz pişi hamurunun üzerine ekşi krema ve isterseniz de et koyuyorlar. Oldukça doyurucu. Bir öğününüzü bununla geçirebilirsiniz.

2) MAKARA ( KÜRTÖSKALACS): Biraz sert bir hamuru olsa da tadı güzel. İsteğe göre çikolata ya da başka soslarla da tercih edebilirsiniz. Makara Prag'da daha ünlü. 

3) GOULASH: Ekmeğin içerisinde sunulan etli çorba. Oldukça doyurucu.

4) MACAR SOSİSİ: Macaristan'a gitmişken yemeden dönmeyin.

5) POGACSA: Bildiğiniz poğaça. 

6)KEKFRANGOS: Macaristan'ın ünlü şarabıdır.

BUDAPEŞTE İÇİN KİŞİSEL NOTLAR


❤ Euro kurunun çok yüksek olduğu bugünlerde yurt dışı planı yapmak için ideal noktalardan biri bence. Para birimi HUF olduğu için oldukça ucuz. Yeme - içme, alışveriş ve görülmesi gereken yerlere giriş ücreti sizi maddi açıdan zorlamıyor. Rotanızı Euro kullanmayan ülkelere çevirdiyseniz burası harika bir seçim.

❤ Budapeşte gerçekten çok yeşil bir şehir. Adım başı güzel parklarla karşılaşıyorsunuz. Bu da yetmezmiş gibi Tuna'nın ortasına kaçamak yapabileceğiniz, dinlenebileceğiniz koskocaman yemyeşil bir ada bulunuyor. Ben bu özelliğini gerçekten çok kıskandım. 

❤ Yeme içme oldukça ucuz. Yöresel yemekleri yedikten sonra hayat kurtarıcı ve en ucuza karnınızı doyurabileceğiniz seçenek olan Mc Donalds burada da her yerde karşınıza çıkıyor.

❤ Paranızı HUF cinsine çevirmek istediğinizde turistlik yerleri değilde daha arkada kalmış, turistlik olmayan yerlerde bozdurun. Daha karlı olacaktır.

❤ Gece ve gündüz mutlaka Tuna nehrinin kenarında yürüyüş yapın. Hatta marketten ufak atıştırmalıklar alın ve Buda Kalesi ya da Orszaghaz manzarası eşliğinde atıştırın.

❤ Yürüyerek tüm şehri dolaşabilirsiniz. Zaten bir şehrin hayatını anlamak için sokakları en iyi yol yürümek. Ama siz yürümek istemiyorsanız tramvay kullanabilirsiniz. 

❤ Budapeşte gezisi için 3 gün yeterli.

*Görüş, soru ve önerilerinizi hiç çekinmeden yorum olarak bana ulaştırabilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede cevaplamaktan mutluluk duyacağım. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RUMELİ HİSARI VE AŞİYAN MÜZESİ

ROMA GEZİLECEK YERLER

SAFRANBOLU GEZİLECEK YERLER